torstai 5. helmikuuta 2015

Kannat kohti maratonia, nyt se alkaa!

Tänään oli ensimmäinen virallinen maratontreeni, joskin vahingossa. Oikeasti treenaaminen alkaa ensi maanantaina, mutta jotenkin olin onnistunut kytkemään Runkeeperin treeneistä ensimmäisen intervallitreenin, joten sehän sitten vedettiin.

Matka oli 6,44 eli neljä mailia, jonka päälle tulivat neljä kertaa vedot 2 minuuttia hidasta, 20 sekuntia täysillä -juoksua. Kaikkiaan siis 7,99 kilometriä aikaan 41,35. Peruslenkkivauhti taisi olla vähän turhan nopea, se taitaa olla harjoituskauden alkuun se suurin kompastuskivi, johon täytyy kiinnittää huomiota. Tällä kerralla mikään ei häirinnyt, ei liian kuumat hanskat (sai ottaa ohuemmat juoksuhanskatkin jo puolivälissä pois), ja vaatteitakin oli juuri sopivasti. Säätila oli -1,3 astetta pakkasta ja lähes tuuleton ilmavirta. Täydellinen helmikuun juoksukeli siis.

Juoksu kulki mainiosti, ja intervallit lenkin loppuun tuntuivat erityisen innostavilta. Odotan tätä harjoitusohjelmaa todella paljon, koska mielekkääksi juoksemisen tekee se, että lenkit ovat erilaisia myös sisällöltään, ei vain maastoltaan.

Olen siis ladannut iphoneeni Runkeeperin appsin, jossa tavoitteeksi on asetettu maraton alle neljään tuntiin. Erilaisia peruslenkkejä, intervalleja ja pitkiä lenkkejä mahtuu treenikauteen 64. Juoksukuntoni on hyvä, olen juossut toisen raskauteni jälkeen säännöllisesti 3 - 4 lenkkiä viikossa joulukuusta 2013 lähtien. Noin puolet lenkeistäni ovat kärryjuoksua, jolloin Phil&Tedsien tuplissa on vaihdellen 1 - 2 naperoa kyydissä.

Ja sitten tähän ensimmäisen bloggauksen loppuun niitä tavoitteita. Päätavoite on juosta ensi kesänä 2015 Paavo Nurmi Maratonissa koko matka vähintään neljään tuntiin. Paavohan juostaan siis Turussa kesäkuun viimeisenä viikonloppuna, joten lämpötila voi olla se pahin haaste jos on tappavan kuuma.

Sitä ennen varmasti toukokuussa juoksen pitkänä lenkkinä yhden puolikkaan jossain vielä määräämättömässä tapahtumassa.

Viime kesänä tavoitteena oli juosta puolimatka alle kahteen tuntiin, ja siinä onnistuin. Pöytyän maratonilla 30. elokuuta ajaksi tuli 1:55,53, johon olen melkoisen tyytyväinen vieläkin.

Juostuna on kokopitkä maratoni kolme kertaa 10/2008 Vantaalla, 06/2010 Forssassa ja 09/2010 Berliinissä, jolloin olin 9. viikolla raskaana. Paras aika on Vantaalta 5.09, ja siihen aikaan juoksuharrastukseni oli kaikkea muuta kuin tavoitteellista. Lähinnä sellaista menen kun huvittaa -meininkiä.

Nyt huvittaa lähes koko ajan. Olen päässyt siihen pisteeseen, että mietin, missä seuraavaksi voisin juosta. Onneksi reittejä on loputtomiin, ja jokainen juoksukin on erilainen.

Tähän blogiin on tarkoitus tallentaa juoksutreenien etenemistä kohti maratonia. Ehkä joku toinenkin innostuu lukiessaan juoksemisesta yhtä paljon kuin minä.

Loppukevennyksesi vielä linkki Hesarin edellispäiväiseen juttuun Himohölkkääjät päätyvät yhtä nopeasti hautaan kuin sohvaperunat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti