Siirry pääsisältöön

Maksimaalisen kestävyyskunnon mittausta

Tällä viikolla treeni on kulkenut taas vähän omia polkujaan. Maanantaina tein kolmen vartin loikkatreenin, tiistaina vuorossa olivat mäkivedot valmentajan kanssa. Tänään oli vuorostaan se päivä, jota olin odottanut ja vähän jännittänytkin kiihkeästi.

Oli nimittäin vuorossa kuntotestit, jotka tehtiin Paavo Nurmi -keskuksessa. Olin valinnut testikseni aktiiviliikkujan paketin, sillä se antaisi minulle kaikki tarpeelliset tiedot juoksukuntoani ajatellen. Testi sisälsi maksimaalisen kestävyyskunnon mittauksen sekä laktaattimääritykset. Niiden ja syketietojen avulla saadaan määritettyä aerobinen ja anaerobinen kynnys, jotka taas kertovat, mitkä ovat vauhtikestävyyden ja maksimaalisen kestävyyteni rajat.

Sykerajat ovat siis seuraavanlaiset:
Aerobinen kynnys on syke, jolla lihaksiin alkaa muododstua maitohappoa, mutta keho pystyy vielä polttamaan sen pois. Aerobinen kynnys on alle 70 prosenttia maksimisykkeestä.
Anaerobinen kynnys on syke, jonka ylittyessä lihaksiin alkaa tulla maitohappoa niin nopeasti, ettei keho pysty poistamaan sitä riittävän nopeasti ja uupumus koittaa ennemmin tai myöhemmin. Tästä myös tulee sanonta "olla hapoilla". Anaerobinen kynnys on noin 85 - 90 prosenttia maksimisykkeestä.
Maksimisyke on korkein mahdollinen syke, joka maksimaalisen rasituksen aikana voidaan saavuttaa.

Kynnystestit tehtiin juoksumatolla, jossa aina kolmen minuutin ajan juostiin tiettyä nopeutta. Kunkin jakson jälkeen sormenpäästä otettiin verinäyte, josta määritettiin veren laktaatti- eli maitohappopitoisuus. Sykerajat ja kynnysvauhdit määritetään siis syketietojen, maitohappopitoisuuden sekä tehon ja vauhdin perusteella.

Kolmen minuutin jaksot juostiin kiihtyvällä vauhdilla, ja kaksi ensimmäistä olivat kävelyvauhtia: 10 min/km ja 8:34 min/km. Kolmannella osuudella nopeus oli 7:30 min/km, jolloin siirryin kevyeen hölkkään. Samalla sykkeeni pomppasi 151 kertaan minuutissa, mikä kertoo henkilökohtaisesta sykkeestäni melkoisen paljon. Aerobinen kynnykseni on siis testin perusteella 7:30 min/km, joten minun tulisi tehdä lähes kaikki peruskestävyyslenkkini lähes kävellen. Olen aina tiennyt, että sykkeeni nousee nopeasti verrattain korkealle, siksi en anna aerobiselle kynnysarvolleni niin suurta merkitystä. Kiinnostavampaa onkin tietää anaerobinen kynnysarvo.

Juoksuosuuksia jatkettiin niin kauan, kunnes tuli uupumus. Kovimmillaan vauhtini oli 4:17 min/km, jonka jälkeen lopetettiin. Epäilen, että seuraavaa vauhtia (4:00 min/km) olisin jaksanut vielä jonkin aikaa, mutta syke oli lopetushetkellä 187 eli ikäluokalleni maksimaalinen. Koko testiin meni yhteensä 27 minuuttia, jonka jälkeen palauteltiin kevyttä hölkkää vielä yhdeksän minuuttia. Palauttelun lopussa sykkeeni oli 159, joten kovin alas se ei tasaantunut.

Testin perusteella kuntoluokkani on ikäryhmääni nähden erinomainen, minkä osuus on vain 3 prosenttia ikäryhmästä. Anaerobinen kynnys on 5:27 min/km, eli aerobis-anaerobinen alueeni asettuu rajoihin 5:27 - 7:30 min/km. Tämä olisi minulle siis optimaalinen harjoitusalue, jolla vauhtikestävyystreenit tehdään.

Vauhti kuulostaa hitaimmillaan erittäin hitaalta, ja niinhän se onkin. Haarukka on suorastaan järjetön. Tämä on seurausta sykkeestäni, joka nousee nopeasti korkeaksi. Testin määrittelemien harjoitusesimerkkien perusteella minulle "reipas 40 - 70 minuutin lenkki" juostaisiin vauhdilla 6:19 - 7:30. Hehheh. Enpä tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella.

Tärkeintä on kuitenkin mittaustulosten lupaus, että maratoniin paukut ainakin riittävät. Lisäksi sain hyviä vinkkejä harjoitusohjelman tekoon. Nyt jännittää turkasesti, miten saan pidettyä vauhtini kurissa viimeisellä pitkällä lenkillä ennen maratonia, jonka juoksen sunnuntaina. Sitä ennen on luvassa vain lihaskuntoa ja venyttelyä.

Sykkeet lähtivät äkkiä nousuun.

Lisää statistiikkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hamstring-syndrooma

Hävettää tämä blogin sysääminen aina vihoviimeiseksi askareeksi muiden kiireiden tieltä. Mielessäni on monta aihetta, joista haluaisin täällä kirjoittaa, mutta niin vaan aika loppuu aina kesken. Jos tällä blogilla on vielä uskollisia lukijoita jäljellä, niin aloitetaan nyt vaikka jalan tilanteen kartoittamisesta.


Oikea takareisihän on oireillut vaihtelevasti edelleen juoksulenkeillä. Kipu, tai oikeastaan jokin tuntemus, tuntuu juostessa milloin pakaran ulkosyrjässä, milloin alempana lihaksistossa, ja usein juoksulenkin jälkeen jalka on kipeä. Kävin osteopaatilla ja kuvittelin jo saaneeni avun vaivaani. Hän paineli jalkaani varpaista pakaraan saakka, kävi läpi vatsan ja selän linjat aina kasvoihin asti. Kävi ilmi, että oikea takareisi on jatkuvassa jännityksessä, kalvot umpikireät ja lihas ei pääse rentoutumaan. Vielä kipeämpiä kohtia löytyi reiden sisäsyrjästä, vatsasta, mutta yllättäen myös oikeasta leuasta. Kivun aiheuttajaksi arvelin ikivanhaa tapaani pureskella hampaitani ja posk…

Juoksuvamma numero yksi: revähdys

Täällä pohjetoipilas, moro! Päivitetäänpä tilanne, kun lääkärilläkin tänään käytiin. Viime viikon keskiviikkona pohkeeni siis napsahti ikävästi kesken palauttelevan pk-lenkin, ja juokseminen loppui kuin seinään. Kivusta päättelin, että jalassani repesi jotakin, sillä ei nimittäin voinut ottaa yhtäkään juoksuaskelta. Onneksi tajusin kietoa jalkani ympärille ensihoidoksi pakastepussin, sillä kuulin tänään lääkäriltä, että se nopeuttaa revähdysten (ja kaiketi myös venähdysvammojen ja kramppien) paranemista. Kylmä estää runsasta turvotusta hillitsemällä verenvuotoa ja kudosnesteen kertymistä.
Mitä vähemmän vammautunut alue turpoaa, sitä paremmin se pääsee parantumaan, sanotaan täällä. Eikä se pohkeeni ihan kamalan paljon turvonnut, vähäsen kyllä.

Hankin heti samana iltana apteekista kylmäpussin, joka muuntuu helposti lämpöpussiksi: saman välineen voi laittaa sekä pakkaseen että mikroon. Käytin kylmää jalassani parin ensimmäisen päivän ajan, ja paraneminen pääsikin hyvin vauhtiin. Kävelem…

Piilevä raudanpuutos

Tämän postauksen piti käsitellä uusia sykerajojani, mutta kirjoitankin ensin tästä diagnoosista, jonka sain tänään. Sehän osaltaan selittää niitä kummallisen korkeita sykkeitänikin, uusi aerobinen kynnysarvoni on puolentoista viikon takaisen testin mukaan nimittäin 159!

Luin joulukuussa Healthy style of Living -blogin Susannan vakavasta raudanpuutostilasta. Ajattelin, että kaikenlaista sitä voi ollakin, mutta en osannut lainkaan ajatella, että vähäiset rautavarannot voisivat olla selittävä tekijä myös omaan olooni. Pari viikkoa sitten entinen työkaverini jakoi Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoi kärsivänsä raudanpuutosanemiasta. Hemoglobiini oli verikokeissa aina normaalin viitearvon rajoissa, samoin kuin kaikki muutkin arvot. Mutta silti hän oli aina uupunut, kärsi lopulta voimakkaasta ahdistuksesta rintakehässä ja joutui jättämään kuntosalitreenitkin väliin.

Jostain tuli sellainen olo, että olenhan minäkin aika usein selittämättömän väsynyt, niin että se väsymys tulee ikään …