Siirry pääsisältöön

Kesän kisasuunnitelmia

Kesäkuu on jo yli puolen välin, mutta kisakausi jatkuu aktiivisena vielä pitkään. Tukholman maratonista on kulunut kaksi viikkoa, ja palautuminen on sujunut ihan mallikkaasti. On siis aika suunnata katse kesän muihin juoksutapahtumiin. 

Seuraavaksi vuorossa on minulle uusi tuttavuus, Kaljasjärven yöjuoksu, joka juostaan jo 36. kerran juhannuksen aatonaattona Kodisjoella. 12,5 kilometrin mittainen reitti kulkee Kaljasjärven ympäri maalaismaisemissa. Kisakeskuksena toimii Kaljasjärven rantasauna, jonka löylyihin pääsee juoksun jälkeen rentoutumaan. Osallistuminen ei ole hinnalla pilattu, sillä paikan päällä ilmoittautuminen maksaa 12 euroa, Juoksija-kortilla kympin. Maksuun sisältyy mitali, mehu, sauna sekä osallistuminen arvontaan. Juoksusta saa virallisen ajan, ja juoksijoilla on GPS-seuranta, jos ottaa Android- tai iPhone-puhelimensa matkaan mukaan. Lähtölaukaus kajahtaa iltayhdeksältä, eli miltei yöttömässä yössä juostaan. 

Tapahtuma kuulostaa kaikin puolin sellaiselta kotikutoiselta pikkukisalta, josta minä pääsen fiilikseen. Juostaan keskellä kaunista varsinaissuomalaista kesämaisemaa juhannuksen tuoksuissa, voiko olla tunnelmallisempaa. Toivon myös pääseväni vauhdin makuun, sillä olisi mahtavaa kokea pitkästä aikaa oikein kunnon juoksijan flow.

Yöjuoksun jälkeen täytyy tarkastella Juoksija-lehden kalenteria, sillä ohjelmaani mahtuu jokin lyhyt pyrähdys heinäkuulle, ehkä jopa kaksi. Kovin kauas ei ole tarkoitus Turusta lähteä, mutta kyllä täällä päin juoksuja riittää. Olen myös avoin kaikenlaisille ehdotuksille, joten jos lukijoilla on tiedossa jokin mahtitapahtuma täällä päin, niin kertokaa oitis, lupaan harkita osallistumistani!

Heinäkuun 23. päiväksi on sovittu perinteinen Kesämökkitriathlon, jonka viimevuotisesta kisasta voit lukea täältä http://juostenolenjoperilla.blogspot.fi/2015/07/kesamokkitriatlon-267-hirsjarvi-somero.html?m=1 Perinteikäs sukulaisurheilutapahtuma käydään Someron Hirsjärvellä, ja tänä vuonna taidetaan saada osallistujaennätys tyypillisimmän kolmen kisaajan sijaan. Tulokset tässä leikkimielisen vakavassa tai vakavan leikkimielisessä mökkikisailussa eivät kilpailijoiden välillä ole kovin vertailukelpoisia, sillä naiset (eli tähän asti minä) ja miehet (isoveljeni ja serkkuni) mittelevät samassa sarjassa. Lisäksi pyöräilyosuudelle yksi lähtee kilpurilla ja toinen hybridillä, mutta matka on kaikille sama. Tarkoitus on siis uida järven ylitse ja takaisin, yhteensä noin 600 metriä, hypätä pyörän selkään ja polkea kaksi kertaa lenkki Hirsjärveltä Someron keskustaan Joensuuhun ja takaisin Kääntelän kautta, yhteensä noin 40 kilometriä, sekä lopuksi juosta Kiperänkulman lenkki, 8,6 kilometriä. Itselläni meni viime vuonna parhaiten kuin koskaan ja sijoituin kakkoseksi. Nyt tavoitteena on parantaa omaa aikaa.

Seuraavana viikonloppuna suunnataan Hämeeseen, sillä Tampereella järjestetään ensimmäistä kertaa Tampere Countryside Marathon. Tapahtumajärjestäjä pyysi minua yhteistyöhön, ja suostuin heti, sillä olen jo pitkään hinkunut vanhaan opiskelukaupunkiini juoksemaan. Nyt tosin juostaan maaseudulla, mikä sopii kesään oikein hyvin, pääsen kiertämään uskomattoman kaunista järvimaisemaa Teiskon suunnalle. Toistaiseksi olen ilmoittanut juoksevani Myllyn lenkin, joka on 12 kilometriä, mutta luulen vielä vaihtavani sen puolikkaaseen, sillä tältä kaudelta plakkarissa on vain yksi, Maskussa juostu, ei niin nopea puolimaraton. Valittavana on näiden lisäksi vielä täysmatka, mutta se saa nyt meikäläisellä odottaa syksyyn.

Tampere Countryside Marathonin eli TCM:n reitillä juostaan pääosin metsä- ja hiekkatiellä, joten jalat pääsevät helpommalla kuin vaikkapa Tukholmassa. Matkan varrella on myös mielenkiintoista nähtävää: reitti kiertelee pohjoismaiden ainoan sisävesivuonon, Paarlahden ympäristössä. Profiililtaan reitti on monipuolinen ja sisältää runsaasti nousuja ja laskuja. Ennätystä tuosta kisasta siis tuskin lähden hakemaan, mutta sitäkin enemmän uudenlaisia elämyksiä. 

Puolikkaan ja Myllyn lenkin startti on kello 13, mikä on oikein hyvä ajankohta juoksutapahtumalle. Ei tarvitse hermoilla lounaan syömisestä, kun reilulla aamiaisella ja banaanilla pärjää juoksun alkuun saakka. 

Puolimaratonin lisäksi aion yhdistää kotimaanmatkailuun perheemme kesäreissun Tampereelle, joten saan kannustusjoukot omasta takaa mukaan. Tarkoitus on yöpyä kaupungissa, käydä Särkänniemessä sekä sukulaisissa ihastelemassa tuolloin parin kuukauden ikäistä vauvaa. 

Sitten koittaa elokuu ja meikäläisellä loma. En ole vielä ehtinyt suunnitella kisakalenteriani tämän pidemmälle, mutta eiköhän sinne elokuullekin jotakin keksitä. Ja syyskuun lopussa häämöttää... tattada-daa... Varsovan maraton! Mitä luultavimmin olen nyt päätynyt tähän tapahtumaan kauden lopettajaisiksi, sillä Varsovan maratonia kehuttiin vuolaasti mynextrunin sivuilla, eikä osallistumismaksukaan päätä huimaa. Lisäksi Puolan hintataso on muutenkin edelleen hyvin kohtuullinen, enkä ole käynyt kaupungissa sitten kouluvuosieni. 

Joten kyllähän tässä piisaa taas vaikka mitä odotettavaa, pysykäähän kuulolla!

Ai niin, ja tuo sivun viimeinen kuva on Suomen uusimman juoksufoorumin logo. Kyseessä on Takomorunners, juoksuportaali, joka kokoaa lukuisia kiinnostavia juoksublogeja samalle sivulle. Sivusto on osoitteessa www.takomorunners.com, ja liityin itsekin joukkoon mukaan. Olen ehtinyt lukea vasta murto-osan Takomorunnersin tarinoista, mutta yhtä kaikki vaikuttaa jo nyt lupaavalta. Toivon yhteistyöltä uusia juoksututtavuuksia ja hienoja tapahtumia. Saapa nähdä, mitä tästä kehkeytyy.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juoksuvamma numero yksi: revähdys

Täällä pohjetoipilas, moro! Päivitetäänpä tilanne, kun lääkärilläkin tänään käytiin. Viime viikon keskiviikkona pohkeeni siis napsahti ikävästi kesken palauttelevan pk-lenkin, ja juokseminen loppui kuin seinään. Kivusta päättelin, että jalassani repesi jotakin, sillä ei nimittäin voinut ottaa yhtäkään juoksuaskelta. Onneksi tajusin kietoa jalkani ympärille ensihoidoksi pakastepussin, sillä kuulin tänään lääkäriltä, että se nopeuttaa revähdysten (ja kaiketi myös venähdysvammojen ja kramppien) paranemista. Kylmä estää runsasta turvotusta hillitsemällä verenvuotoa ja kudosnesteen kertymistä.
Mitä vähemmän vammautunut alue turpoaa, sitä paremmin se pääsee parantumaan, sanotaan täällä. Eikä se pohkeeni ihan kamalan paljon turvonnut, vähäsen kyllä.

Hankin heti samana iltana apteekista kylmäpussin, joka muuntuu helposti lämpöpussiksi: saman välineen voi laittaa sekä pakkaseen että mikroon. Käytin kylmää jalassani parin ensimmäisen päivän ajan, ja paraneminen pääsikin hyvin vauhtiin. Kävelem…

Hamstring-syndrooma

Hävettää tämä blogin sysääminen aina vihoviimeiseksi askareeksi muiden kiireiden tieltä. Mielessäni on monta aihetta, joista haluaisin täällä kirjoittaa, mutta niin vaan aika loppuu aina kesken. Jos tällä blogilla on vielä uskollisia lukijoita jäljellä, niin aloitetaan nyt vaikka jalan tilanteen kartoittamisesta.


Oikea takareisihän on oireillut vaihtelevasti edelleen juoksulenkeillä. Kipu, tai oikeastaan jokin tuntemus, tuntuu juostessa milloin pakaran ulkosyrjässä, milloin alempana lihaksistossa, ja usein juoksulenkin jälkeen jalka on kipeä. Kävin osteopaatilla ja kuvittelin jo saaneeni avun vaivaani. Hän paineli jalkaani varpaista pakaraan saakka, kävi läpi vatsan ja selän linjat aina kasvoihin asti. Kävi ilmi, että oikea takareisi on jatkuvassa jännityksessä, kalvot umpikireät ja lihas ei pääse rentoutumaan. Vielä kipeämpiä kohtia löytyi reiden sisäsyrjästä, vatsasta, mutta yllättäen myös oikeasta leuasta. Kivun aiheuttajaksi arvelin ikivanhaa tapaani pureskella hampaitani ja posk…

NUTS Pallas "sprinttimatka"

Nyt olen juossut elämäni hienoimmissa maisemissa, Suomen tunturilapissa. Mahtava polkujuoksukokemus jylhiä tuntureita ylös alas tahkoten on yksi mieleenpainuvimmista, jota taatusti muistelen vielä vuosien päästä. NUTS YlläsPallas oli ihan todella hienosti järjestetty tapahtuma, jossa näki oikeastaan pelkästään iloisia kasvoja ja innostuneita ilmeitä. Olen siis loputtoman tyytyväinen, että kaikesta huolimatta lähdin starttiviivalle, vaikka etukäteen tuntui siltä, että jumalat ovat todellakin päättäneet, että minä en tänä kesänä enää juokse.

Lähdimme Mariannen kanssa matkaan torstaiaamuna junalla Turusta. Olin pakannut kaikki kamppeet huolellisesti jo edellisiltana, joten epätoivoiselta aamuhässäkältä vältyttiin. Muuten olo oli jännittynyt, joka ei johtunut iloisena kuplivasta kisajännityksestä. Takareiden tilanteen tiesin, mutta se ei huolettanut, olihan lantio kuvattu ja todellinen kivun aiheuttaja selvinnyt, lääkäriltä juoksulupa saatu ja muutenkin vaiva tuntui olevan juoksutau…