Siirry pääsisältöön

Vähän treenanneet löysäilijät lähtöviivalla

Sain vastikään kuunneltua loppuun Tarja Virolaisen kirjan Juoksijan sielu. Hänen kertomuksessaan oli yllättävän paljon yhtäläisyyksiä omaan ajatteluuni niin juoksijana - kuin ihmisenä. Ehkä ajatuksessa on perää, että tietyntyyppiset ihmiset alkavat harrastaa kestävyysjuoksua ja jatkavat harrastustaan lukuisista vastoinkäymisistä huolimatta.

Päivä päivältä juoksijaa hellitään enemmän, kun aurinko pikkuhiljaa sulattaa lumet ja jäät.


Nauratti, kun kuulin Virolaisen herkistyneen kyyneliin Ateenan maratonin maaliviivalla, jossa soi AC/DC:n Thuderstruck. Se on yksi ehdottomista juoksuflow-biiseistäni, vaikka nykyisin kuuntelenkin enenevissä määrin kirjoja peruskestävyyslenkeilläni musiikin sijaan. Kirjan loputtua kotiin oli vielä pari kilometriä matkaa, ja oli pakko pysähtyä säätämään luureista kyseinen biisi. Jokin siinä on, minäkin kuin huomaamattani rupesin kyynelehtimään siinä juostessani ja vauhdin kiihtyessä. Se tunne ottaa tuolta syvältä rinnasta, kun juokseminen tuo kokonaisvaltaisen hyvänolontunteen, varmuuden siitä, että minä olen vahva, minä kykenen, minä pystyn. Miten voi jokin niin yksinkertainen asia kuin juokseminen tehdä ihmiselle niin hyvän olon??

Juoksemiseen ja lajin harrastamiseen sisältyy kuitenkin myös epävarmuus, joka nostaa päätään usein ennen itselle tärkeää juoksutapahtumaa. Vaikka olisi treenannut kurinalaisesti ja täsmällisesti, huoli omasta kunnosta herää juuri kisojen kynnyksellä. Tämä näkyy olevan juoksijoiden keskuudessa enemmän sääntö kuin poikkeus. Lähtöviivalla yleensä väheksytään omia treenimääriä ja kuntoa. Sanotaan, että ei lähdetä tavoittelemaan ennätystä, sillä huippukunto on vielä kaukana. Lappu rinnassa kuitenkin takaa, että miltei jokainen juoksija lähtee raastamaan niin kovalla volyymilla kuin suinkin pääsee. Viimeistään maalissa paljastuu, että vain vähäsen treenanneet löysäilijät ovatkin yllättävän kovassa kunnossa, toiset jopa ennätyskunnossa.

Juoksemiseen ja kisailuun eivät siis useinkaan liity etukäteen rummutetut itsekehut. Tavoitevauhteja ja -tuloksia vähätellään ja ne ilmoitetaan mieluummin alakanttiin. Tämä voi johtua siitä, että jokainen päivä juoksijalla on erilainen. Vaikka olisikin treenannut hyvin, jalat saattavat silti olla kisapäivänä tukossa, kroppa ylikierroksilla tai sitten ei vain muuten kulje. On mukavampaa antaa ennakkoon huonompi kuva omasta kunnosta ja paljastua sitten maalissa yllättäjäksi kuin kehuskella treenimäärillään etukäteen ja selitellä jälkijättöisesti huonoa päiväänsä. Jos olisin joutunut lähtöviivalle samanlaisella tuntumalla kuin edellispäivän lenkillä, olisin ollut juuri se surkein esitys. Oikean jalan sääri kiristi kuin jousi, oli tukossa ja särki, tuntui kuin jalkaa olisi pitänyt raahata mukana. Mitään erityistä syytä tähän ei ollut, edellinen lenkki poluilla pari päivää aiemmin oli sujunut hyvin, kevyillä jaloilla, samaten sitä edeltävät mattovedot. Joskus ei vain kulje, eikä sille voi mitään. Vähiten siitä kannattaa masentua ja kuvitella, että juokseminen olisi muuttunut lopullisesti raskaaksi raahustamiseksi.

Pian tästä starttaakin kisakausi, kun toisena pääsiäispäivänä juostaan Tulppaanijuoksussa. Menen vitosen matkalle ja yritän juosta tasaisen reippaan lenkin, sellaisen, josta olisi varaa vielä kiristää. Nimittäin ensi viikolla on toinenkin kisa, lauantainen Karhu-viesti, ja siellä pitää olla iskussa. Veikkaanpa, että lähtöviivalla kaikki taas vähättelevät kuntoaan: ei tässä hirveästi ole lenkille ehtinyt...

Kommentit

  1. Tutulta kuulostaa pohdiskelusi! Olen itsekin syyllistynyt kuntoni vähättelyyn ennen lähtölaukausta, mutta toisaalta olen kyllä uskaltanut myös tuoda julki olevani kunnossa ja odottavani juoksulta uutta ennätystä. Ja juoksufiilis tosiaan vaihtelee. Itse olen monesti todistanut, kuinka kisoissa on kulkenut todella hyvin, vaikka edeltävällä viikolla kaikki lenkit olisivat olleet raskaita.

    Tsemppiä tuleviin kisoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Janna! Mulla (kuten varmaan monella muullakin) tuo vähätteleminen johtuu usein siitä, että ei koskaan koe olevansa riittävän hyvässä kunnossa. Ja sitten kun oikeasti on, sen huomaa vasta jälkikäteen :) esimerkiksi itse ihmettelen, että miten ikinä olen yltänyt vedoissa ja kisoissa sellaisiin vauhteihin kuin pari vuotta sitten. Mutta kun kisoissa onnistuu kaiken epävarmuuden päälle, onhan se mahtava tunne! Tsemppiä myös sinun kisavalmisteluihisi, seurailen niitä täältä kiinnostuneena :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voihan kroonistunut insertiitti

Ymmärrän, että tässä on lantioni. Vihdoin ja viimein sain syyn kipeälle takareidelleni. Olin viime perjantaina 45 minuuttia magneettikuvauksessa, jossa lantioni aluetta kuvattiin laajalti suunnasta jos toisesta. Radiologi avasi tuoreeltaan näkemäänsä raportissaan, joten sain huokaista helpotuksesta jo ennen viikonloppua. Sitä ennen olin tehnyt monen vammasta kärsivän virheen ja lukenut erilaisilta foorumeilta vieraiden ihmisten kauhutarinoita. Jollakulla oli esimerkiksi hermot painuneet lihakseen kiinni, josta ne oli yksitellen pitänyt irrottaa. Minulla oikean lonkan MRI paljasti takareidestäni seuraavia tietoja: Repeytymää ei näy ja lihakset kuvautuvat säännöllisinä, symmetriset. Ei pehmytosahematoomia. Luurakenne on säännöllistä, ei rasitusosteopatiaan viittaavaa. Lonkkanivelessä ei näy poikkeavaa. Ischias-hermojen kulkureitit vapaat, ei femoroacetabulaariseen impingementiin viittaavaa eikä bursiittilöydöksiä. Istuinkyhmyn hamstring-kiinnityksessä oli havaittavissa v

Hamstring-syndrooma

Hävettää tämä blogin sysääminen aina vihoviimeiseksi askareeksi muiden kiireiden tieltä. Mielessäni on monta aihetta, joista haluaisin täällä kirjoittaa, mutta niin vaan aika loppuu aina kesken. Jos tällä blogilla on vielä uskollisia lukijoita jäljellä, niin aloitetaan nyt vaikka jalan tilanteen kartoittamisesta. Oikea takareisihän on oireillut vaihtelevasti edelleen juoksulenkeillä. Kipu, tai oikeastaan jokin tuntemus, tuntuu juostessa milloin pakaran ulkosyrjässä, milloin alempana lihaksistossa, ja usein juoksulenkin jälkeen jalka on kipeä. Kävin osteopaatilla ja kuvittelin jo saaneeni avun vaivaani. Hän paineli jalkaani varpaista pakaraan saakka, kävi läpi vatsan ja selän linjat aina kasvoihin asti. Kävi ilmi, että oikea takareisi on jatkuvassa jännityksessä, kalvot umpikireät ja lihas ei pääse rentoutumaan. Vielä kipeämpiä kohtia löytyi reiden sisäsyrjästä, vatsasta, mutta yllättäen myös oikeasta leuasta. Kivun aiheuttajaksi arvelin ikivanhaa tapaani pureskella hampaitani ja

Juoksuvamma numero yksi: revähdys

Täällä iloinen toipilas odottelee toipumista ja harrastaa sillaikaa kaikkea muuta. Sellainen napsahti nyt pakosta, mutta ei se kuolemaksi ole. Magnesium ja kylmäpussista lämpökääreeksi muuttunut apuväline ovat ystäväni nyt.   Täällä pohjetoipilas, moro! Päivitetäänpä tilanne, kun lääkärilläkin tänään käytiin. Viime viikon keskiviikkona pohkeeni siis napsahti ikävästi kesken palauttelevan pk-lenkin, ja juokseminen loppui kuin seinään. Kivusta päättelin, että jalassani repesi jotakin, sillä ei nimittäin voinut ottaa yhtäkään juoksuaskelta. Onneksi tajusin kietoa jalkani ympärille ensihoidoksi pakastepussin, sillä kuulin tänään lääkäriltä, että se nopeuttaa revähdysten (ja kaiketi myös venähdysvammojen ja kramppien) paranemista. Kylmä estää runsasta turvotusta hillitsemällä verenvuotoa ja kudosnesteen kertymistä. Mitä vähemmän vammautunut alue turpoaa, sitä paremmin se pääsee parantumaan, sanotaan täällä . Eikä se pohkeeni ihan kamalan paljon turvonnut, vähäsen