Siirry pääsisältöön

Piilevä raudanpuutos

Rautavarastojen ollessa lähes lopussa, olo on kutakuinkin tällainen.

Tämän postauksen piti käsitellä uusia sykerajojani, mutta kirjoitankin ensin tästä diagnoosista, jonka sain tänään. Sehän osaltaan selittää niitä kummallisen korkeita sykkeitänikin, uusi aerobinen kynnysarvoni on puolentoista viikon takaisen testin mukaan nimittäin 159!

Luin joulukuussa Healthy style of Living -blogin Susannan vakavasta raudanpuutostilasta. Ajattelin, että kaikenlaista sitä voi ollakin, mutta en osannut lainkaan ajatella, että vähäiset rautavarannot voisivat olla selittävä tekijä myös omaan olooni. Pari viikkoa sitten entinen työkaverini jakoi Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoi kärsivänsä raudanpuutosanemiasta. Hemoglobiini oli verikokeissa aina normaalin viitearvon rajoissa, samoin kuin kaikki muutkin arvot. Mutta silti hän oli aina uupunut, kärsi lopulta voimakkaasta ahdistuksesta rintakehässä ja joutui jättämään kuntosalitreenitkin väliin.

Jostain tuli sellainen olo, että olenhan minäkin aika usein selittämättömän väsynyt, niin että se väsymys tulee ikään kuin sisältäpäin, sellainen kokonaisvaltainen uupumus. Olin aina yhdistänyt oireeni ylirasitukseen, jota menevä elämäntyylini eittämättä voi myös aiheuttaa. Ajattelin kuitenkin, että eihän se ota jos ei annakaan ja varasin ajan lääkäriltä. Esitin hänelle asiani, että haluaisin tarkistuttaa ferritiiniarvoni, koska olen aika usein väsynyt ilman sen kummempaa syytä. Ajattelin, että ehkä nukunkin liian vähän, mutta jos tässä olisi jotain muutakin. Lääkäri oli heti tilanteen tasalla ja sanoi, että minun ikäiselläni naisella ferritiiniarvo eli rautavaraston vahvuus voi useinkin olla matala. Terveystilastostani näkyi, että hemoglobiinissakin oli tapahtunut pysyvä notkahdus lähelle alaviitearvoa raskauksien jälkeen. Runsaat kuukautiset syövät rautavarastoja, ja jos elimistö ei ehdi valmistaa lisää rautaa kuukauden aikana, varastot hupenevat salakavalasti pikku hiljaa ja elimistö tottuu jatkuvaan puutostilaan.

Olinhan minä kärsinyt jo viime keväänä selittämättömistä oireista, jotka lopulta pantiin ylikunnon piikkiin. Hemoglobiini oli huhtikuussa 121, eli lähellä naisten alarajaa (eri lähteistä riippuen 117 tai 120). Oireina olivat tuolloin korkea leposyke, hirvittävä hikoilu etenkin öisin, kokonaisvaltainen kehon kihelmöinti ja pistely. Söin muistaakseni oma-aloitteisesti parin viikon rautakuurin, mutta lääkärissä aihetta ei käsitelty sanallakaan. Terävin kärki oireista helpotti, mutta moni niistä oli sellainen, mitä olin alkanut huomaamattani pitää ominaispiirteinäni.

En silti olisi voinut uskoa, että syynä ovatkin rautavarastoni, jotka ovat huvenneet lähes olemattomiin. Veren ferritiiniarvo paljastaa, paljonko elimistön kudoksissa on rautaa. Minulla arvo on 11. Raudanpuutosta tutkinut sisätautiopin dosentti Esa Soppi kirjoittaa, että ferritiiniarvolle 15 - 70 mikrogrammaa litraa kohden on puutteellinen. Normaalin yläraja on 150. Lääkäri soitti tuloksista tänään ja kertoi, että omani on kokonaan viitearvojen alapuolella. Hän kehotti ryhtymään saman tien rautakuurille. Syön nyt ensin alkuun pari kuukautta sadan milligramman Obsidan-kapselin päivittäin, ja vastedes aina kuuriluontoisesti kuukautisten ajan.

Piilevä raudanpuutostila kehittyy pitkän ajan kuluessa. Minulla rautavarastot olivat käytännössä jo lähes tyhjentyneet, seuraavaksi hemoglobiini olisi alkanut kuukautisten seurauksena madaltua ja elimistö olisi kehittänyt anemian. Soppi kirjoittaa, että oireinen raudanpuute ilman anemiaa (alhaista hemoglobiinia eli raudanpuutteesta johtuvaa verenvähyyttä) voi pysyä stabiilina jopa vuosia. Hän sanoo myös, että diagnostiikka lähtee oireista ja esitiedoista, joiden tulee ulottua jopa 20 vuoden takaiseen historiaan kuukautisten, raskauksien ja verenluovutusten osalta. No, minä aloin luovuttaa verta jo 18-vuotiaana, ja luovutuskertoja kertyi yhteensä reilut kymmenen. Tuolloin hemoglobiini oli aina lähellä 150:tä, joten ajattelin verenluovutuksen olevan hyväksi itsellenikin. Minulla on myös ollut aina runsaat kuukautiset lukuun ottamatta hormonaalisen ehkäisyn aikakausia. Kaksi raskautta kuluttivat rautavarastojani, ja samaten kova treenaaminen altistaa raudanpuutteelle, sillä liikkuessa lihakset tarvitsevat enemmän happea.

Urheilulääkäri Pippa Laukka sanoo, että jos kestävyysurheilijan hemoglobiini olisi 117, se viittaisi anemiaan ja rautavarastot olisivat todennäköisesti jo matalat. Laukan mukaan anemia saa treenaamisen tökkimään ja tulokset huononemaan. Jos elimistössä ei ole riittävästi rautaa, lihakset eivät saa treenissä tarpeeksi happea ja aerobisesta treenistä voi tulla anaerobista eli liian rankkaa.

Esa Sopen mukaan raudanpuutteiset potilaat ovat saaneet diagnooseja, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, krooninen väsymysoireyhtymä, krooninen borrelioosi, työuupumus, ylikunto ja niin edelleen. Minulta on mitattu kilpirauhasarvot niin monta kertaa, etten jaksa edes muistaa. Ne ovat aina olleet normaalit, ja onnekseni en ole saanut vajaatoimintaan mitään ennaltaehkäisevää lääkitystä, kuten olen nyt kuullut joidenkin saaneen.

Näiden tietojen perusteella myös viimekeväinen ylikuntodiagnoosi asettuu aivan uudenlaiseen valoon.

En voi vielä oikein edes tajuta, että kaikki voikin olla hoidettavissa näin helposti, että alan vain syödä rautaa. Ruokavaliostani saan sitä jo muutenkin. Vaikka olen nyt syksyn ja alkaneen vuoden ajan pystynyt treenaamaan koko ajan säännöllisemmin ja laadukkaamminkin, palautuminen kovemmista treeneistä on edelleen ollut todella hidasta. Sainpa nyt myös selityksen sille, miksi kuukautisten alkaessa tunnen oloni pari päivää aina aivan kipeäksi ja voimattomaksi, treenaaminen ei ollut tullut kuuloonkaan.

Parasta tässä on se, että työssäni tarvitsemani keskittymiskyky paranee, mutta odotan nyt myös aivan uudella innolla elimistöni elpymistä ja uudenlaista kevättä, kun saankin aivan yllättävää voimaa raudasta.

Suosittelen pyytämään ferritiiniarvon mittaamista, jos olo on ilman syytä uupunut, palautuminen kestää ja oireet voisivat olla yhtä hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan liitettävissä. Apu voikin löytyä aivan yllättävältä suunnalta.


Kommentit

  1. Mulla tarkistettiin hemoglobiini muiden testausten ohessa. Ferritiinistä en tiedä, mutta arvo 110 sai mut pysähtmään. Voivatko rytmihäiriöt, alituinen uneliaisuus, saamattomuus, hiusten lähteminen ja hengenahdistus ollakin lähtöisin anemiasta? Niin helposti kun sen laittaa iän mukanaan tuomiin ominaisuuksiin. Olen vetänyt rautaa nyt kuukauden päivät ja tuntuu siltä, että putken päässä on valoa. Ties kuinka pitkään olen notkunut vajailla varastoilla?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voihan kroonistunut insertiitti

Ymmärrän, että tässä on lantioni. Vihdoin ja viimein sain syyn kipeälle takareidelleni. Olin viime perjantaina 45 minuuttia magneettikuvauksessa, jossa lantioni aluetta kuvattiin laajalti suunnasta jos toisesta. Radiologi avasi tuoreeltaan näkemäänsä raportissaan, joten sain huokaista helpotuksesta jo ennen viikonloppua. Sitä ennen olin tehnyt monen vammasta kärsivän virheen ja lukenut erilaisilta foorumeilta vieraiden ihmisten kauhutarinoita. Jollakulla oli esimerkiksi hermot painuneet lihakseen kiinni, josta ne oli yksitellen pitänyt irrottaa. Minulla oikean lonkan MRI paljasti takareidestäni seuraavia tietoja: Repeytymää ei näy ja lihakset kuvautuvat säännöllisinä, symmetriset. Ei pehmytosahematoomia. Luurakenne on säännöllistä, ei rasitusosteopatiaan viittaavaa. Lonkkanivelessä ei näy poikkeavaa. Ischias-hermojen kulkureitit vapaat, ei femoroacetabulaariseen impingementiin viittaavaa eikä bursiittilöydöksiä. Istuinkyhmyn hamstring-kiinnityksessä oli havaittavissa v

Hamstring-syndrooma

Hävettää tämä blogin sysääminen aina vihoviimeiseksi askareeksi muiden kiireiden tieltä. Mielessäni on monta aihetta, joista haluaisin täällä kirjoittaa, mutta niin vaan aika loppuu aina kesken. Jos tällä blogilla on vielä uskollisia lukijoita jäljellä, niin aloitetaan nyt vaikka jalan tilanteen kartoittamisesta. Oikea takareisihän on oireillut vaihtelevasti edelleen juoksulenkeillä. Kipu, tai oikeastaan jokin tuntemus, tuntuu juostessa milloin pakaran ulkosyrjässä, milloin alempana lihaksistossa, ja usein juoksulenkin jälkeen jalka on kipeä. Kävin osteopaatilla ja kuvittelin jo saaneeni avun vaivaani. Hän paineli jalkaani varpaista pakaraan saakka, kävi läpi vatsan ja selän linjat aina kasvoihin asti. Kävi ilmi, että oikea takareisi on jatkuvassa jännityksessä, kalvot umpikireät ja lihas ei pääse rentoutumaan. Vielä kipeämpiä kohtia löytyi reiden sisäsyrjästä, vatsasta, mutta yllättäen myös oikeasta leuasta. Kivun aiheuttajaksi arvelin ikivanhaa tapaani pureskella hampaitani ja

Juoksuvamma numero yksi: revähdys

Täällä iloinen toipilas odottelee toipumista ja harrastaa sillaikaa kaikkea muuta. Sellainen napsahti nyt pakosta, mutta ei se kuolemaksi ole. Magnesium ja kylmäpussista lämpökääreeksi muuttunut apuväline ovat ystäväni nyt.   Täällä pohjetoipilas, moro! Päivitetäänpä tilanne, kun lääkärilläkin tänään käytiin. Viime viikon keskiviikkona pohkeeni siis napsahti ikävästi kesken palauttelevan pk-lenkin, ja juokseminen loppui kuin seinään. Kivusta päättelin, että jalassani repesi jotakin, sillä ei nimittäin voinut ottaa yhtäkään juoksuaskelta. Onneksi tajusin kietoa jalkani ympärille ensihoidoksi pakastepussin, sillä kuulin tänään lääkäriltä, että se nopeuttaa revähdysten (ja kaiketi myös venähdysvammojen ja kramppien) paranemista. Kylmä estää runsasta turvotusta hillitsemällä verenvuotoa ja kudosnesteen kertymistä. Mitä vähemmän vammautunut alue turpoaa, sitä paremmin se pääsee parantumaan, sanotaan täällä . Eikä se pohkeeni ihan kamalan paljon turvonnut, vähäsen